През 2018 г. се навършват 140 г. от рождението на Сергей Рахманинов, един от последните представители на късния руски романтизъм. Освен като композитор, той придобива популярност и като пианист, един от най-добрите интерпретатори на Шопен и Лист. Започва да свири на пиано на 4 г., на 6 композира, едва 9 годишен е приет в Консерваторията, на 20 вече е преподавател, на 24 – диригент, на 28 – диригент на „Болшой театър”. Първоначален тласък за тази шеметна кариера му дава Пьотр Илич Чайковски, който е негов учител, а Рахманинов несъмнено е неговият най-талантлив ученик. Творчеството на композитора е многожанрово като най-значителна част са клавирните му творби. Скоро след Октомврийската революция в Русия през 1917 г. Рахманинов е поканен на турне в скандинавските страни. След кратко пребиваване в Копенхаген, той заминава за САЩ, където се установява и живее до смъртта си през 1943 г.

Композициите на Рахманинов са част от репертоара на солови изпълнители, симфонични оркестри, филхармонии от различни страни по света. Информационният бум, на който днес сме свидетели ни предлага множество възможности да прослушваме различни музикални произведения. За истинските меломани обаче, звукът на грамофонната плоча е този, който носи най-пълна наслада от слушането на музика. Все повече слушатели се завръщат към този позабравен звуконосител. Във фонда на РБ „Пенчо Славейков”, Варна грамофонните плочи са над 9500. В тях произведенията на Сергей Рахманинов са повече от 90. Издадени са от фирмите: Балкантон, Мелодия, Етерна, Амига и др. Част от притежаваните заглавия са рецитали на известни изпълнители като: Марта Деянова, Даниела Андонова, Святослав Рихтер, Мстислав Ростропович, Лазар Берман, Иван Дреников, Алексис Вайсенберг, Станислав Нейгауз, Дмитрий Башкиров, Виктор Ереско, Лев Оборин и др. Оркестровите композиции на Рахманинов са представени с изпълнения на Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, Цигулков ансамбъл на Болшой театър, Симфоничен оркестър на СССР, Берлинска филхармония, Лондонски кралски филхармоничен оркестър, Ленинградска академична капела и др. под диригентството на Емил Табаков, Руслан Райчев, Курт Зандерлинг, Евгений Светланов, Жан-Пиер Валез, Херберт фон Караян, Клаудио Абадо и др.

 

Интерес представлява грамофонната плоча от серията „Из сокровищницы мировогоисполнительского искусства”, издадена от „Мелодия” през 1982 г. и съдържаща изпълнения на Сергей Рахманинов, записани в периода 1920-1935 г.: „Карнавал” от Шуман, „Мазурка” от Шопен, „Песен без думи” на Менделсон, „Прелюдия до диез минор”, „Серенада си-бемол мажор”, „Полка” от Рахманинов. На обложката на друга двойна плоча със запис на „Литургия, оп. 31”, издадена от „Балкантон” четем: „За пръв път в България се предлагат на приятелите на музиката две уникални грамофонни плочи, които са копродукция между „Балкантон” и прочутата английска грамофонна фирма „His Master`s Voice”. Осъществен е забележителен по своето качество стереозапис с четириканална апаратура при условията на внушителната акустика в столичния храм-паметник „Александър Невски”.
Във  връзка с  годишнината от рождението на  Сергей  Рахманинов в  Отдел „Изкуство” е подредена  тематична  витрина,  включваща  книги,   периодични и нотни издания,  грамофонни плочи на  композитора. За притежаваните документи,  свързани  с  него можете да  получите  информация от каталога  на  библиотеката.

Споделете