Шарени
Атрактивни
Предизвикателни
Красиви
Изненади

Шапките и аксесоарите за глава са изпълнени със символика. От пръв поглед те са ориентир за културата и изповядваната религия, за професията ,статуса или пола. Те могат да означават власт и положение: символен „връх“ на властта е короната, носена от манарха. Образно казано „слагаме различни шапки“, за да променим външния си вид. Свалянето на шапката в редица ситуации и на обществени места, например в църква, показва уважение и смирение, или е признак на добро възпитание. Съвремието ни доказва, че отминалите векове са отдавали по-голяма почит на шапките. Дълго те са били смятани за задължителна част от тоалета – без значение дали става дума за дама или кавалер. Хората носят шапки по най-различни причини – за защита от метереологичните условия, поради религиозни причини, а също така и като моден аксесоар. Материалите, от които се изработват са най- различни, но най-използваните са текстил, слама и  кожа.  В Древен Египет носели шапки и забрадки, които покривали главата до веждите. Към тила им се приклепвало парче плат, който падал на гънки и ги покривал. Египтяните носели подобни на шапки перуки, направени от човешка коса или вълна, които ги предпазвали от слънчевите лъчи. Шапките – шлемове се украсявали според ранга на притежателя им – апсида за фараоните и перо за суверените. Занаятчиите в Древна Гърция и Рим обикновено носели шапки от кече с форма на конус, завършващи със заоблени върхове. В Рим такива шапки символизирали плебейския произход; освободените роби имали право да носят такава шапка само при лошо време или когато са на лов. През епохата на Ренесанса шапките стават все по – сложни. Конусовидните шапки са модерни във Франция и Фландрия в периода 1460-1480 год. Дамите по онова време носели тюрбани и т.н. „пеперуди” – шапки със специална конструкция с форма на пеперуда. През 16 век качулката става много популярна част от дамското облекло. През 17 век в Европа се носят шапки, както и на улицата, така и на закрито. В началото на 19-ти век се появява бонето. Към него по-късно се прибавят различни панделки, тюл, цветя, пера. Отпреди два века са и първите широкополи модели и тези с воалетки, пера, цветя и плодове. 20-ти век настъпва с триумф на накичените с пера и панделки шапки. По това време издигнати в култ от свободомислещите жени смели къси прически,  изискват и по-семпли модели шапки, с малки обеми и изчистена линия. В периода между двете световни войни Ню Йорк се утвърждава като център на шапкарската индустрия. Тогава тенденцията е шапките да са с малка периферия и голямо дъно. През 70-те и 80-те години страстта за шапки временно изчезна, но през 90-те  принцеса Даяна отново ги извежда на мода.

Фес – В миналото част от турското национално облекло. Това е мъжка шапка, която има форма на пресечен конус с червен цвят, а в горната и част има черен пискюл.

Индианска шапка с пера – Смята се, че води началото си от племето сукси. Шапката с пера има дълбока символика. Всяко перо е символ на героична постъпка, най-ценно е орловото перо.

Кипа – Традиционна кръгла шапка при Юдаизма. Повечето мъже носят кипа, когато се молят или посещават синагогата.

Митра – Християтският клир-свещениците, кардиналите и папата-носят тези високи шапки.

Цилиндър – висока твърда шапка, равна отгоре,символ на висшето общество през 40-те години на ХХ век.

Тюрбан – състои се от дълго парче плат или шал, увито около главата. Носен е от арабите, инките, вавилонците и египтяните. За сикхите все още представлява основно част от облеклото.

Барета – Кръглата барета по традиция се свързва с френския работник. Нос се предимно от военните и хората на изкуството.

Акубра – Направена е от вълна на австралийски заек. Популярна е в селските райони на Австралия.

Сомбреро – широкопола шапка с висока конусовидна част и заоблени краища. Неделима част от мексиканската национална носия. Мексиканските селяни носели сламени сомбреро, а по- заможните хора сомбреро от филц.

Клош – дамска шапка във формата на камбана, която е на мода през 20 годиниггггн на ХХ век. Името и идва от френската дума „cloche” – камбана.

Заострена(конична) шапка с дупки на очите- В повечето случаи се свързва с Ку Клукс Клан, но се използва и на друго място и в друг контекст. Този вид шапка се ползват на процесията по време на Страстната седмица в Севиля, Испания.

Гат –  вид корейска традиционна шапка, носена от мъже, заедно с ханбок (корейски традиционен костюм) през периода Чосон. Тя е изработена от конски косъм с бамбукова рамка и е  черен цвят.

Тюбетейка – Кръгла, леко плоска шапка украсена с бродерии или апликации. Широко разпространена при народите от Централна Азия.

Споделете