Архитектурата на тосканския стил, в която се използват варовик, травертин (варовит камък),  мрамор и теракота, е комбинация от класически архитектурни елементи с модерни елементи, за да се придаде на днешните домове усещането за Европа на Стария свят. Ключова особеност на къщите в тоскански стил е способността им да се сливат хармонично  с  околната природа. Въпреки че в този стил  е претърпял някои незначителни промени и обновления с течение на времето, съвременните тоскански къщи са запазили много от класическите архитектурни техники и стилове на декорация. Тосканският стил е архитектурен стил, възникнал в северозападната част на Италия, в региона на Тоскана, и е въплъщение на романтизъм и естетика. Този стил започва да се формира по време на съществуването на етруската цивилизация, през I хилядолетие пр.н.е., и заема редица основни елементи от архитектурата на древните гърци.  Етруските  внасят класическата колонна форма в архитектурата. Тя  е използвана в интериора на тосканските къщи. Тосканските колони са  изключително прости по дизайн. Те имат кръгли или квадратни основи. Като цяло са по – широки и  по – раздалечени една от друга, в сравнение с класическите.  През Възраждането в италианската архитектура се появява концепцията за „тоскански ред“, която се отличава с простотата и минимализма, присъщи на първите антични сгради. Общата естетика на тосканския стил е силно повлияна от минералните ресурси на района, в който стилът е формиран. Най – достъпният строителен материал в Тоскана е варовиков туф или травертин. Именно от него са издигнати прости праволинейни сгради с наклонени керемидени покриви и масивни стени, украсени със средно големи тухли и мрежести отвори, изработени от тънки теракотени цокли. Опорите от греди, таваните, терасите и перголиите (градински елемент с проста конструкция или арка с рамка, покрита с катерливи или пълзящи растения. ) са изработени от дърво.

Един от най -важните елементи, характеризиращ този стил, е кованото желязо: решетки за врати и прозорци, окачени лампи, огради, калитки (врата в ограда, предназначена за влизане и излизане от оградена зона). През 14 -ти и 16 -ти век, през Ренесанса, в сгради, направени в тоскански стил, се появяват иновации като кръгли капандури, циментови стени и сводесто оформяне на галерии и тераси. Понастоящем къщите в тоскански стил могат да бъдат разпознати по тяхната жълто-маслинена или охра цветова гама, покрив, покрит с теракота, тесни високи сводести прозорци с капаци, декоративни елементи от ковано желязо, затворен вътрешен двор с малък фонтан, декоративни арки и пътеки павирани с теракота. Къщите в тоскански стил са пример за хармонично съчетание на практичност, оригиналност и естетика. Екстериорите в тосканската архитектура се отличават със същия набор от строителни материали и продължават простия, но елегантен декоративен стил.

Средиземноморският климат изисква наличието на  пространства на открито като вътрешни дворове и оградени градини. Каменните стени обикновено са покрити с пълзящи  лозници, а портите са от ковано желязо. Стаите са боядисани  в същата топла гама от жълти, кафяви, кремави цветове. Често се използват колони и статуетки в древен стил. В някои къщи стените са декорирани със стенописи. Прозорците са извити, с дървени капаци. Камините или каменните огнища са често срещани и са  от мрамор или травертин. Цветните купи, чинии, кани, украсени с ръчно рисувани шарки, представляват фантастична украса, която е допълнение в интериора на тосканските къщи. Мебелите са дървени и доста тежки. Леглата в спалните са  дървени или желeзни, увенчани с тюлени завеси против комари. По стените често са поставени огледала, които  създават усещането за по-широко пространство. Тосканският декор се допълва от вечнозелената мирта, лимоновите дървета, засадени в декоративни саксии. Красив акцент в интериорния дизайн на тосканския стил са пирамидите от плодове – лимони, грозде, портокали, подредени в големи плоски чинии. Тосканската архитектура е станала изключително популярна като стил.  Днес подобни на тосканските къщи могат да се срещнат по целия свят, особено в страни с по – топъл климат.

Тосканските къщи в киното:

Споделете