„Трогват ме проявите на внимание на почитателите ми. Но не зная как по друг начин да им отговоря, освен като продължавам да пея още и винаги.”
Омара Портуондо е родена на 29 октомври 1930 г. в Хавана. На 15 танцува в известния Тропикана клуб, но нейната страст и сила се оказва пеенето: „Отрано разбрах, че съм родена да пея. Днес музиката за мен е най-доброто средство да установявам истински и искрен контакт с хората, които ме ценят. Извън песента ми е доста трудно да се държа непринудено”. Официалният й дебют е с движението filin.
Група млади музиканти около пианиста Франк Емилио Флин и композиторите Хосе Антонио Мендес, Сесар Портильо де ла Лус създават модерната сантиментална песен, базирана върху американския джаз и класическата европейска култура. Следва ролята й в легендарния квартет “Cuarteto d’Aida” под ръководството на пианистката Айда Диестро. Групата е участвала в подгряването на звезди като Бени Море, Едит Пиаф и Нат Кинг Кол. След избухването на революцията много музиканти напускат Куба. Сестра й също, но Омара избира да остане в страната си. Следва соловата й кариера и многобройни пътувания в чужбина със слепия китарист Мартин Рохас. Разкривайки за света огнения темперамент и красотата на кубинската музика, тя се явява като посланик на един народ, откъснат от света.
Първият й солов албум “Magia Negra”, излиза през 1959 г. В него смело е съчетана кубинската музика и американския джаз. Албумите, които й носят първото международно признание са „Palabras” (1995) и Desafios (1997 в дует с пианиста Чучо Валдес). Световноизвестна я прави участието й в проекта Buena Vista Social Club. През 1997 г. американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър решава да издаде диск с автентична кубинска музика. В него участват икони от дореволюционна Куба като Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес. Така от забрава излизат талантливи музиканти и се възвръща интереса към удивителната музика, която те създават. Дискът е записан само за 6 дни и съдържа 14 песни. Омара Портуондо е единствената жена, която участва в този проект. Тя случайно се оказва по това време в студиото, където се осъществяват записите и е поканена да изпълни песента „Veinte Años” в дует с Компай Сегундо. Проектът постига неочаквано голям успех, а дискът печели Грами.
През 1999 г. известният режисьор Вим Вендерс създава документален филм за този музикален феномен. Това е „прост разказ, вдъхновен от тъжния романтичен декор на порутената Хавана и от прекрасната й музика”. В този филм Омара Портуондо споделя, че в знойните следобедни часове, родителите й обичали да си почиват, пеейки в дует. По този начин те пренесли любовта към музиката в сърцето й.


Певицата издава над 30 албума със солови изпълнения и съвместни проекти с други музиканти. През 2000 г. Омара Портуондо получава Грами за соловия си албум. Тя е първата жена – международен посланик на Червения кръст.
Живата легенда на кубинската музика е чаровна и темпераментна. В страната й просто я наричат Омара. „… Аз не се чувствам различна от повечето кубинци, които са хора скромни, прями и непретенциозни.” Успехът й се дължи на това, че тя е самата себе си до най-малкия нюанс във вокалното си изпълнение и същевременно с това е символичен образ, в който всеки може да разпознае себе си. През 70-те години един критик я определя като „автентичен звуков образ на кубинската жена”. Подобно на Били Холидей, Едит Пиаф и Амалия Родригес, Омара Портуондо открива универсален език за своята публика. За присъствието й на сцената тя казва: „…Единението е най-дълбоко, когато хората виждат в мен отражението на техния собствен живот, на собствените си чувства.”
От всички изтъкнати участници в „Буена Виста Сошъл Клъб” Омара Портуондо се радва на най-голяма безрезервна обич и подкрепа от страна на своите сънародници. За нея Ник Голд, продуцентът на „Буена виста”, казва: „Тя пее с такава увереност, точност и чувствителност, сякаш всяка песен е написана за нея.” Това важи и за изпълнението й на аранжименти на известни стандарти като „Flor de amor” или „Junto a un Canaveral”, в които тя умее да предаде нещо толкова съкровено и лично.

Песента „Bolero a la Vida”, коята Омара Портуондо изпълнява с Габи Морено е сред номираните в Латино Грами тази година. Певицата споделя, че целия й живот е като мелодия на болеро. Може да чуете „Bolero a la Vida” тук!
В едно интервю певицата споделя: „… Надявам се тази объркана епоха един ден да свърши, да се изчерпи като циклон или епидемия. Песните, които изпълнявам, идват от миналото, но те носят в себе си обещанието за по-добър свят, където хората ще съумеят най-накрая отново да открият силата на любовта.”

Споделете