За историята на кафето и някои негови превъплъщения в изкуството прочетете в тези редове…


За родината на ароматната напитка се спори и до днес, но сигурното е, че магията на кафето започва своята завоевателна мисия именно от Йемен, откъдето арабските търговци започнали неговото разпространение. Която и да е родината на кафето, историята разказва, че в продължение на много векове благоуханното растение е останало тайна, пазена само на територията на Арабския полуостров. За значението на думата „кафе” също има различни мнения. Една от версиите е, че „кафе” идва от арабското „кауе”, което означава сила, енергия. Други правят връзка между „кафе” и „кахва”, което на арабски означава „вино”. Има и трето мнение, според което „кафе” идва от името на споменатата провинция Каффа в Югозападна Етиопия. Там и до днес, ако се разходите в гората, може да намерите диворастящо кафе. Всеки, докоснал се до магическите качества на кафето и опитал тяхното влияние, бил вдъхновен, а някои влагали своето въображение в експерименти за измисляне на рецепти за приготвянето му. Оттук следва и изключително голямото разнообразие на видовете кафе, приготвяни по специфичен за съответната култура начин. Така магията на кафето продължава своето развитие и до днес, предизвикваща въображението, енергията и страстта на нейните любители.

Кафето Винсент Ван Гог,  „Нощна кафе тераса”присъства в изкуството от специално декорираните кутии за съхранинието му до чашите за провеждане на ритуала. Магията на кафето можем да уловим в картината „Нощна кафе тераса” на великият художник Винсент Ван Гог. Някои съвременни артисти използват изпечените смлени зърна за да създават своите необикновени картини. Пример за това е американската художничка Карън Елънд. Нейната любов към кафето се зарежда в кафенето на Калди ( Kaldi`s Coffeehouse) в Ню Орлиънс, което посещава всеки ден. Когато се премества в Тулса, Окахома, тя открива удоволствието на висококачественото еспресо на Нордаджио (Nordaggio’s Coffee) и връзката между кафето и изкуството става факт, когато през 1998 г. започва да рисува с него.

 Карън Елънд
Изобразяването и с кафе е една освежаваща почивка за Карън от творчеството и с масло, акварел и графика.
За създаването на изображения с кафе, Карън споделя:

“Рисуването с кафе е уникално изкуство. Изисква се добре осъзнато и деликатно докосване. Усвояването на тънкостите за създаване на подобни класически творби е единствено възможно, чрез сложния процес на изграждане на слой върху слой от еспресо.
За първи път идеята да рисувам с кафе се породи, когато гледах как плътното, червено-кафяво еспресо напълваше чашата ми. Докато се наслаждавах на горещото лате ми хрумна, че мога да развия страстта си към кафето на по-дълбоко ниво. Така, че грабнах четката си и започнах да рисувам и, за мой късмет, се получи красиво.
Рисуването с кафе е голямо удоволствие… Обичам да рисувам в кафене под въздействието на вкусния аромат от прясно смляно кафе и шумът на тихи разговори, които ме вдъхновяват да добавя нови измерения в картината. Надявам се всяка творба да предава част от тази топла атмосфера.”

"Пробуждане"
Дело на руски художници е гигантска картина направена от кафени зърна, която влиза в рекордите на „Гинес”. Творбата, изобразява лицето на жена и чаша кафе. Тя е с размери 30 кв. м. Художниците, нарекли картината “Пробуждане”, използвали около 180 кг. кафе, за да създадат шедьовъра си.
Картината от рекордите на „Гинес” за 2011 г. е на друг художник, който запълва платното си с малките ароматни зрънца кафе. Шедьовърът се нарича „Един свят, едно семейство, едно кафе” и е дело на албанският художник „Един свят, едно семейство, едно кафе”Самир Страти. С помощта на 1 милион кафени зърна, той създава едно огромно платно, което изобразява петима музиканти (бразилска танцьорка, японски барабанист, певец на кънтри музика в САЩ, европейски акордеонист и африкански барабанист). Те символизират петте континента на планетата. Площта на платното е 25 кв. метра и тежи 140 кг.

Новото изкушение свързано с кафето се нарича лате арт (latte art) – изкуството на създаване на образи и изображения чрез специална техника на наливане на млечна пяна, което придоби значителна популярност (използва се специална пръчица за създаване на фини детайли). Чрез тази визуална “постпродукция” всяка чаша кафе се превръща в уникално произведение, а онзи, който го консумира, осъзнава, че в направата му са вложени много повече усилия и специални умения.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=H7qkGk0lqko’]

Предлагаме ви да споделите насладата от чаша хубаво кафе с любима книга.

Споделете