Васил Казанджиев е сред най-ярките имена, утвърдили се като съвременна класика в българската музика. Той се изявява като композитор, диригент и педагог. Роден на 10 септември 1934 г. в Русе,   ученик на Панчо Владигеров и Константин Илиев, Казанджиев  завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1957 г..  През същата година става диригент на Софийската народна опера. През 1962-1977 г. е диригент на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Именно  тогава  съставът се утвърждава като един от водещите оркестри на България, осъществявайки  турнета в България и чужбина, участвайки  в множество национални фестивали, утвърждава се и на международна сцена. През 1979 г. Васил Казанджиев става диригент на Симфоничния оркестър на Българското радио и телевизия, занимава се с активна звукозаписна дейност. От 1985 г. е професор по оперно и симфонично дирижиране. През 2005 г. е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките, а през 2009 – за академик в направление „Творци на изкуството”. Казанджиев е композитор с определени търсения по отношение на идейно-образното съдържание и изразните средства, които постепенно формират неговия личен почерк.

1972 г.

В творбите си той използва мотиви от българската народна песен, които имат по-скоро характер на стилизация, без да придават фолклорен облик на произведенията му. Богатата оркестрация и хармонична фактура, светлата, жизнерадостна звучност и чувството му за хумор са отличителни черти на неговата музика. Едни от известните му творби са: „Концерт за тромпет и оркестър”, „Концерт за цигулка и оркестър”, в които композиторът проявява тънък усет при изграждането и постига органична връзка между сониращия инструмент и оркестъра.

Той е автор и на седем симфонии и други произведения за симфоничен оркестър, инструментални концерти, музика към филми и театрални постановки, хорови и камерни творби. През 60-те и 70-те години на ХХ век името му  се свързва с т. нар. български музикален авангард, но въпреки това той изгражда собствен стил, който го утвърждава като ярък представител на европейската музика. Той е и първият диригент на много български опери. Дирижирал е операта на Г. Атанасов „Цвета”, „Отело ” на Верди, „Вълшебната флейта” от Моцарт и „Турандот” на Пучини. Пише и филмова музика. , за които е композирал са: „Боянският майстор”, „Татул”, „Сбогом приятели”, „Шибил”, „Рицар без броня” и др. С цялостната си музикантска изява и талант Васил Казанджиев дава своя голям принос за пропагандирането на съвременна музика в България, за популяризиране изпълненията на български творби в чужбина, както и за изграждането  облика на мнозина български диригенти, които работят по целия свят.

Споделете