През 2016 продължава своята дейност т.нар. киноклуб в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна. В унисон със зимното време, модераторът на срещите – театралният критик Елица Матеева е подготвила в качеството си и на артистичен директор на миналогодишния форум за скандинавска култура „5 и 1|2 скандинавски визии за култура“ пътешествие до Исландия с независимата американско-исландска кино-продукци „Земя!“. На 30 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека, почитателите на седмата муза ще се запознаят чрез лектория с екипа на филма „Земя!“. Комедията е режисирана от Марта Стивънс и Аарон Кац. Международната премиера на „Земя“ бе през 2014 г. на фестивала в Сънданс. Филмът бе селектиран в официалната конкурсна програма на фестивалите: Британски фестивал за независимо кино, Локарно, Трайбека в Лос Анджелис. „Земя!“ е носител на наградата „Джон Касаветис“ за най-добър нискобюджетен филм – награди за независимо кино – „Независим дух“ (2015 г.).

Главните роли се изпълняват от ветерана в канадското кино – Поул Инхорн и автентичен хирург – Ърл Лин Нелсън, който се снима за трети път в проект с режисьор Марта Стивънс.
Нискобюджетният „Земя!“ е заснет в Исландия за 16 дни. Екипът обикаля следните локации: Reykjavík, Skógar, Jökulsárlón, Landmannalaugar, Gullfoss, Strokkur и Синята Лагуна. Използват се само две камери и след приключване на снимачния период, филмът е монтиран за 6 седмици. Интервалът от формулиране на идеята за филма „Земя!“ до премиерата на филма е около година.

По време на премиерата на филма през май 2014 на фестивала в Сънданс, журналист от „Ню Йорк Таймс“ пише за „Земя!“: „Прекрасно, слънчево забавление, изпълнено с копнеж за живот и човечност. Главните актьори пленяват с чара си. Авторите на филма създават история, която не е поредната комедия за старчета, а сериозен сюжет, посветен на изкуството да се радваш на живота, без да се страхуваме от настъпващата старост.“ Пътуването до Исландия на Колин и Мич е своеобразен бунт срещу самотата и старостта, бунт срещу мисълта, че след като се пенсионираме нещата около нас губят смисъл. В най-обикновен и скучен следобед Мич се появява в дома на Колин. Баджанакът идва на гости, но изненадва своя приятел с предложение за разходка до… Исландия. Скромният Колин се съпротивлява, но Мич успява да надделеe -трябва да се пътува, да се изпитва радост от всяко нова емоция. Мич е невероятен авантюрист: пръска пари за дрехи, защото две негови братовчедки „се обличат като монахини“, обича минералните извори на открито и спа процедурите. Колин е дръпнатият мърморко, който винаги анализира постъпките си и търси „под вола теле“.

Режисьорският тандем Стивънс и Кац създават бутиково произведение, изпълнено със светлина, доброта и невероятни природни картини.
Докато се наслаждавате на Исландия, усещате ясно, че по подобие на героите в „Земя!“ се променяте и пречиствате от агресията на ежедневието и постигате вътрешен мир.
Марта Стивънс е родена на 12 март 1984 г. в Хънтингтън, Западна Вирджиния, САЩ. Тя е актриса, сценарист и режисьор на филмите:  „Пътнически гълъб“ (2010 г.), „Земя!“ (2014 г.) и „Песента на пилигрима“ (2012 г.).
Аарон Кац е роден на 29 октомври 1981 г. в Портланд, Орегон, САЩ. Той е режисьор и сценарист. Режисирал е филмите: „Студено време“ (2010 г.), „Тих град“ (2007) и „Земя!“ (2014 г.).

„ Препоръчвам „Земя!“ на всеки зрител независимо от възрастта. Животът може да те прецака, когато си на 20 години, 30 години, или на моята възраст. Но винаги е добре да си имаш едно приятелче, с което да си кажете добра дума, да се пошегувате или да си поплачете заедно. Това е моята история и вярвайте ми, че с Пол много се забавлявахме и импровизирахме. Аз се запознах една вечер с него, моята млада братовчедка Марта ми го представи, а на следващия ден вече снимахме заедно. Сега сме добри приятели, защото преживяхме силния вятър, големия сняг, ниските температури по време на снимките. Влюбих се в Исландия – тук са най-милите и приятни хора на света.“ – споделя Ърл Лин Нелсън.

Споделете