В месеца, който свързваме с жената и настъпването на пролетта, почитателите на седмото изкуство ще се насладят на звездния дует Катрин Деньов и Жежар Депардийо в комедията „Добрякът“ (2017) с режисьор Флоранс Кентен. На 9 март от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ под вещото око на модератора Елица Матеева-критик и театрален режисьор, зрителите ще се потопят в една невероятно забавна и топла история, в която ТОЙ и ТЯ ще разкриват чувствата си крехко, внимателно с грижа един към друг.
Жерар (Жерар Депардио) работи като механик и му е дошло до гуша от постоянните изневери на съпругата му, с която все не намира сили да се раздели. Един ден обаче той прави рискованата крачка, която замисля отдавна – напуска дома си и заминава за едно малко селце във френската провинция с намерението да започне нов живот там. Селяните приемат с отворени сърца новодошлият, който се нанася в страноприемница, която държи красивата и ексцентрична Барбара (Катрин Деньов). Пленен от чара й, и привлечен неудържимо от странностите в поведението й, старият и циничен Жерар усеща как бавно, но сигурно започва да се влюбва до уши в нея. Снимките на „Добрякът“ се осъществяват в истинско селце – Флежи, близо до Фонтенбло.
Деньов и Депардийо няколко пъти са играли влюбена двойка. Киноманите няма да забравят „Последното метро” на Трюфо от 1980 г. Няколко месеца след Трюфо Клод Бери също събира актьорите заедно на екрана във филма „Обичам ви”. Срещаме ги и на върха на боксофиса в „Избор на оръжие” от 1981г. Случва им се още веднъж през 1984 г. във „Форт Саган“. И всеки път режисьорите се опитват да възпроизведат магията от 80-те. Деньов и Депардийо си партнират в продължение на три десетилетия. Франсоа Дюпейрон ги кани в „Странно място за среща” през 1998 г., а Франсоа Озон дори ги хвърля в нежни танци на дискотечния подиум в „Трофейна съпруга”– 2010 г.

Споделете