През годините отдел Изкуство многократно е бил място за изява на творци от Варна. В рубриката ни „Изкуство в библиотеката” ще Ви срещнем с Доника Йорданова.
– Визитка: Родена съм във Варна, 1980 г. Завърших ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – Педагогика на изобразителното изкуство, специалност живопис при проф. Г. Костов. Работя в областта на живописта и фотографията. Имам редица участия в изложби и биеналета в страната и чужбина. Живея и работя във Варна. Участвах в арт-групата „Сряда-5”.
За изкуството и творчеството: За мен изкуството и духовното са тясно свързани и са били моите водачи в живота, затова и любими мои художници са Владимир Димитров – Майстора и Борис Георгиев. В картините и фотографиите си изразявам своите търсения, моментни състояния, размисли, дерзания, вярвания… Понякога творчеството ми е концептуално, друг път изразява чувство, емоция… Може да е във вид на абстракция, която да дава и множество смисли, а може и да представлява разказ, който да води към нещо конкретно… Изкуството предоставя много възможности и безкрайна свобода, затова ние творците сме щастливци.

За общуването: Обичам да общувам с мислещи, търсещи и вълнуващи се хора. Харесвам да споделям радостите от живота. Смятам, че всичко е тук и сега. В този настоящ момент ние сътворяваме всичко. Обожавам работата си и като преподавател. С моите ученици ние ставаме едно. Забравяме за времето и пространството. Общуваме и работим на едно друго ниво, защото да създаваш изкуство е начин на живот и ако не го усетиш и не го живееш, няма как да твориш. Изкуството е висока енергия.

За книгите и отдел Изкуство: Имам афинитет към книгите, те са голяма моя слабост. По време на висшето си образование прекарвах много от времето си в отдел Изкуство. Там има една особено интимна и приятна атмосфера, все едно попадаш в един друг свят. Винаги съм обичала да ходя там. Когато след години започнах да правя арт терапии, ми беше предоставена възможност да проведа една такава в библиотеката. Беше много вълнуващо. Изкуството, духовното, психологията и културата на едно сакрално място за мен. Така започна партньорството ми с отдел Изкуство.

След това направихме редица изложби: на ученици от индивидуалните ми уроци, на талантливи младежи от Арт студио Дарби, където преподавам, както и на малките ни ученици от школата „Детско слънце”, която водихме с художничката Велина Гребенска. Интересно беше участието ни в проекта „Да си поговорим за изкуството”. Децата от „Детско слънце” бяха запознати с различни теми от историята на изкуството, които бяха представени от страна на библиотеката с презентации, след което малките творци създаваха свои картини, свързани с дадената епоха, за която беше разказвано.

В това идейно пространство създадохме един интересен пърформанс. Сред книгите представихме една хомогенност между различните изкуства – музика, танц и рисунка. Поканих група от млади хора, които на базата на импровизация успяха да изразят себе си, всеки по свой собствен и неподправен начин. Започна с непринуден акорд на китара, който доведе до старт на вокално изпълнение, измислено на момента, което от своя страна даде муза на танцьорите да изразят себе си според чувството, което са добили от чутата музика и песен. Всичко това провокира разнообразни, индивидуални усещания в моите ученици към този импровизиран спектакъл и те успяха да предадат своите чувства, емоции и представи спрямо случващото се посредством художествени материали. Уникално се получи!

За съмишлениците: Изкуството се живее, то не е мимолетно преживяване, затова е много важно човек да има съмишленици. Благодаря на моите приятели художници, както и на моите ученици, че ги има, тези интелигентни, живи, любознателни личности, които винаги ме карат да продължавам да вярвам. Благодаря и на отдел Изкуство, където се радвам, че срещнах хора, които са превърнали библиотечното пространство в една свободна сцена за варненските творци, които могат да представят себе си. По този начин отделът се изпълва освен с книгите, които са носители на историята на отминалото изкуството, така и с изкуството, което се създава тук и сега, в настоящия момент. Пожелавам им да продължават да са двигател на различни интересни инициативи и събития, които да вдъхновяват хората. Да са все така будни и активно участващи в културния афиш на Варна.

Споделете