Фестивалите на Варна в книга

На 6 октомври от 17 часа в Отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ (ул. „Генерал Паренсов“ 3 – на Червения площад) е представянето на книгата „Българските фестивали: категории и системи за оценка“. Авторът, Любомир Кутин, има солиден опит като изследовател на фестивалите, културен администратор и участник в културни и артистични проекти. Книгата съдържа две студии. В първата от тях, „Антропологически, социокултурни и художествени характеристики на българските фестивали“, се търсят отговори на различни въпроси. Как българските фестивали се отнасят спрямо традициите и иновациите? По какъв начин чрез фестивалите хората се сплотяват и демонстрират идентичността си? Как се реализира интензивната обмяна на артисти, идеи, стилове и направления? Каква е рецептата за устойчивост и престиж на един фестивал? Възможни ли са дългосрочни ползи, които трайно да променят живота на местната общност.
Предмет на анализ във втората студия, „Принципи и особености на наблюдението и оценката на фестивали“, е богатият опит в световната практика за оценка на художествени събития: наградите „Нобел“, „Оскар“, „Грами“, на различни визуални и музейни експозиции измерват не само постижения, а и са добър ориентир за всички публични и частни институции, които подкрепят артистични събития. Книгата на Любомир Кутин е своеобразен пътеводител към всеки, който участва като организатор или зрител. Те ще намерят конкретни препоръки как да следват добре изпитани стандарти за качество, които могат да им гарантират успех и обществено влияние.
В книгата „Българските фестивали: категории и системи за оценка“ Варна заема особено място не само заради многобройните фестивални събития, които се случват, а и заради дългогодишните изследвания на автора, посветени на тях. Освен за артистичната общност изанието представлява интерес и за работещите в медиите, маркетинга и комуникациите, публичната администрация, финансите и стратегическото планиране.
Специален гост на събитието в Отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека, ще бъде и проф. д. изк. Розмари Стателова, която ще представи изследванията.

Снимки от представянето на книгата в отдел “Изкуство”

Етикети:,

Публикувано на: 1 октомври, 2014 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Афиш