През годините отдел Изкуство винаги е бил място за изява на творци от Варна. Инициира събития, с които активно присъства в културния живот на града. Така се превръща в творческа работилница, дискусионен клуб, изложбено и фестивално пространство или накратко казано – място за среща с изкуството и книгите.
В залите на отдела, освен книгите и албумите с репродукции, са разположени живописни и графични картини на съвременни художници. Така се осъществява симбиоза между два изразни езика – слово и образ.
В настоящата виртуална изложба сме поканили да участват 12 варненски автори, с които сме реализирали много творчески проекти. Избраният формат дава възможност да се представят художници, които творят в разнообразни стилове, използват различни техники, теми и подходи. Всички те са разпознаваеми, но уникални в изказа си.
Без колебание решихме да наречем изложбата „Изкуство в библиотеката”. Използваме заглавието на един успешно реализиран проект през 2011-2013 г. В серия от срещи проф. Владимир Иванов представи девет млади и талантливи автори, които създават своето изкуство във Варна. Всички те вече са известни имена в съвременното арт пространство. Десет години по-късно Велина Гребенска, Ирена Димитрова и Калоян Илиев-Кокимото са част от виртуалната ни колекция.

Доника Кирова и Кремена Цанкова направиха първите си изложби като ученици в библиотеката. През годините не се прекъсна приятелската връзка между нас. Осъществихме интересни идеи, в които те представиха не само свое творчество (картини, книги), а и на техни студенти и ученици.
През 80-те и 90-те години Валери Чакалов, Сашо Анастасов и Явор Цанев показаха свои графични творби и реализираха едни от първите си професионални изложби в залите на отдел „Изкуство”.
Част от включените художници са били участници във Фестивала за съвременно изкуство – Сontempo, в който библиотеката е била партньор, както в теоретичните издания, така и като локация за представяне на самостоятелни проекти на артисти.
Всеки един от 12-те автори има своето неповторимо присъствие в отдел Изкуство. За него можете да научите от публикациите в блога ТрансАртФормация. Творби на представените художници са част от постоянната експозиция на отдел „Изкуство”.
За да се получи цялостна картина за творчеството им, във виртуалната изложба ви предлагаме мисли за изкуството и стихове, писани от тях.
Благодарим на всички автори, които откликнаха на идеята да участват в изложбата „Изкуство в библиотеката”. Така те недвусмислено заявяват отношението си към библиотеката като приятели и партньори.

В отдел Изкуство беше подредена изложба от произведения на художниците, включени във виртуалната изложба. Снимки в публикацията са от нея.

Виртуалната изложба можете да разгледате тук

Споделете