Основната характеристика на  кубизма, е разлагането на формата на части, които са нарисувани сякаш са наблюдавани от различни глКърт Кобейнедни точки Елвиседновременно. Това е основано на концепцията на този стил – че очите виждат обекта от една гледна точка, но съзнанието го възприема цялостно – от всички негови страни и с всички негови отличителни белези по едно и също време. Негови основатели са художниците Жорж Брак и Пабло Пикасо. Ако Пабло Пикасо се беше родил през двадесети век, той щеше да се казва Пабло Лобато. Основната разлика между Пикасо и Лобато е, че ако портретите на Пикасо не приличат от пръв поглед на тези, от които са рисувани, то портретите на Пабло Лобато, с цялото си уважение към кубизма, без значение от колко “кубчета” се състоят веднага дават отговор на въпроса коя е нарисуваната личност. Аржентинският карикатурист Пабло Лобато е роден през 1970 г. в Трелев, Патагония. От малък той прекарва дълги часове, рисувайки супергерои и средновековни рицари. На 12 години прави първия си портрет – на Сезар Луис Меноти, тогава треньор на националния отбор по футбол на Аржентина. Още от ранна детска възраст той среща подкрепата на баща си в своите начинания в изкуството. За своя баща бъдещия художник споделя:Той беше счетоводител, но много обичаше да рисува, у дома имахме много картини и книги за изкуството ”.

Пабло се насочва към  графичния дизайн, за да  може да  рисува,  да изкарва и пари, за да си плаща сметките. Бъдещият творец учи графичен дизайн в Националния университет в Ла Платa, а по-късно работи в редакция на списание. Тогава решава да даде последен шанс на истинскаМадоната си Джак Никълсънлюбов – шаржа. С помощта на прийомите на графичния дизайн и геометричния минимализъм Пабло Лобато успява майсторски да предаде емоции и характери. Талантът му на илюстратор го прави популярен не само в родната Аржентина, но и по целия свят.  Когато собственичката на  агенцията за илюстрации Анна Гудсън го открива като творец, кариерата на Лобато тръгва нагоре. Оттогава неговите портрети на известни музиканти, актьори, политици и спортисти се появяват  редовно на кориците на  световноизвестни издания като  Rolling Stone, Time, Billboard, Forbes и The New York Times. Смелите цветни портрети на Лобато са безпогрешно точни и прецизни  в улавянето на прилика и характерност на изобразяването. Героите на Пабло, изградени върху чисти цветове и геометрия, са отлично разпознаваеми. Независимо дали рисува портрети   на рок звезди, актьори, политици, писатели и други известни личности, илюстрациите на Лобато са винаги новина за първа страница. За самия творец процесът на създаване на шаржовете  е едновременно приятен, болезнен, методичен и хаотичен. Художникът обича да рисува характерни и интересни лица, иска да улови душата на човека зад неговите черти. Лобато не обича да тълкува изкуството си, смята че не трябва да дава разяснения за разбиране на творбите си. Творецът смята, че рисунките му би трябвало да се разбират с един поглед.  „Изкуството е начин да направим този свят малко по-добър. Живопис, танц, музика, скулптура, дизайн – те ни осигуряват моменти на щастие. Мисля, че това са важните неща.“ Когато го питат за живота на илюстратора

през годините, отговаря: „Колкото по-интегрирани са изкуството и индустрията, толкова по-добър ще бъде животът на илюстратора. Предполагам, че преди сто години не е бил много по-добър, отколкото е днес. Надявам се, че след сто години животът на илюстраторите ще бъде по-добър.“ В момента Пабло Лобато живее и работи в Буенос Айрес.

Майсторът на шаржа

Споделете