В месеца на любовта и виното – романтична история за любовта и третата възраст, разказана от Роалд Дал.
Любовта винаги се появява, повярвайте! Романът „Костенурке, костенурке“ от Роалд Дал доказва тази теория при това по един много забавен начин. Едноименният филм, създаден по него („Esio Trot”) с невероятните Джуди Денч и Дъстин Хофман е прекрасна адаптация на BBC. С него на 2 февруари отдел „Изкуство“ ще отбележи месеца на любовта и виното. Точно в 10.00 ч. започва историята на Мистър Хопи и Мисис Силвър. Модератор и водещ на срещата е Елица Матеева-критик и режисьор.
Вече пет години влюбен мъж не може да събере кураж, за да покани на среща своята съседка. Оказва се, че нищо не може да отвлече вниманието на мисис Силвър от нейната любима малка костенурка. В ролята на разказвач на историята влиза актьора Джеймс Кордън, проследяващ любовната история. Ужасно срамежливият главен герой е Дъстин Хофман – със закопчана догоре риза, плетена жилетка с едно неподхождащо си копче и плъстени пантофи. Апартаментът му прилича на гарсониера в „Кайсиева градина“ от 80-те години, а балконът му – на райска градина. Мистър Хопи има две страсти – цветята и съседката Лавиния Силвър. В ролята е Джуди Денч, толкова пъстра, усмихната и прекрасна, колкото само тя може да бъде. За изпълнението си Дъстин Хофман получи награда Еми през 2016.

Мисис Силвър си има костенурка на име Алфи и единствената й мечта е Алфи да порасне бързо. Тук се намесва милият съсед мистър Хопи с една гениална идея. Останалото е трогателно и наивно, както и подхожда за книгите на Дал.
По произведения на Роалд Дал има различни адаптации, но едни от най-интересните са: Матилда (1996), Чарли и шоколадовата фабрика (2005), ГДВ (2016), Вещиците (1990), Фантастичният Мистър Фокс (2009) и др.

Споделете