През 2015 година редица велики композитори, творили през различни епохи и стилове имат годишнини. Между тях са Бах, Бетховен, Чайковски, Шуман, Равел, Шопен, Йохан Щраус и др. Избрахме месец февруари за месец на класическата музика, защото на 23 февруари бележим 330 години от рождението на Георг Фридрих Хендел, творил през епохата на Барока и известен със своите оратории, опери и кончерто гросо.
Избрахме за вас пет значими имена от световната музикална класика:
Другите за БахЙохан Себастиан Бах – 330 години от рождението
Йохан Себастиан Бах (1685-1750) – немски композитор, творил в епохата на барока. Родът на Бах е дал на човечеството много музикални таланти, повечето професионалисти. Най-велик и признат сред тях несъмнено е Йохан Себастиан Бах. Повече от 1000 са произведенията му във всички музикални жанрове освен операта. Писал е предимно религиозна музика. Бах е известен и като виртуозен изпълнител на орган и клавесин. Целият му живот е свързан с музиката. Заемал е длъжности като органист, придворен музикант, придворен органист и организатор на концерти, концертмайстор, придворен композитор.
Издателят ШуманРоберт Шуман – 205 години от рождението
Роберт Шуман (1810-1856) – немски композитор и пианист, творил в епохата на романтизма. Като младеж той има по-скоро интерес към литературата, но по-късно любовта към музиката взема превес и той се отказва от правото, което е започнал да учи и взема уроци по пиано, преследвайки мечтата си да стане голям пианист. Тази мечта не е постигната и той се отдава на композирането. Произведенията, създадени от Шуман са песни, клавирни, камерни, симфонични творби.
Балетите на ЧайковскиПьотър Илич Чайковски – 175 години от рождението
Пьотър Илич Чайковски (1840-1893) – руски композитор, творил в периода на романтизма. Неговото творчество се отличава с жанрово разнообразие – песни, пиеси, балети, инструментална и камерна музика, концерти, симфонии. Не веднъж музиката му е била харесвана от публиката, но отхвърляна от критиката. Според някои критици творчеството му е нехомогенно. Някои творби са повърхностни, като че ли писани набързо, а други са задълбочени. Днес Чайковски е считан за един от най-големите руски композитори.
Бетховен в кинотоЛудвиг ван Бетховен – 245 години от рождението
Лудвиг ван Бетховен (1770-1827) – немски композитор, представител на Виенската школа. Той е един от най-продуктивните композитори, чието творчество включва сонати, симфонии, концерти, опери, клавирни творби, увертюри, меси. Бетховен е автор на някои от най-великите шедьоври в областта на музиката. Неговият талант се проявява още в ранна възраст и въпреки че по-късно той загубва слуха си, произведенията му се отличават с дълбочина и наситеност. Бетховен е считан за един от гениите на човечеството в областта на музиката.
Равел и БолероМорис Равел – 140 години от рождението
Морис Равел (1875-1937) – френски композитор, творил в периода на импресионизма. Съчетанието на прецизност и емоционалност в характера му раждат различни по жанр и стил произведения. Автор е на пиеси, сонатини, сюити, серенади, балети. Несъмнено произведението, което го прави разпознаваем за хората е “Болеро” (1928 г.). Както в много други случаи, първоначално произведението не е разбрано от публиката, но скоро става най-популярното произведение на Равел и композиторът достига върха на славата си с него.
Тъй като една изложба не може да побере творчеството, на който и да е от тези гении, избрахме да ви представим различни аспекти от уникалното им музикално наследство:
Йохан Себастиян Бах – религиозна музика: пасиони, кантати, меси
Лудвиг ван Бетховен – симфонии
Роберт Шуман – клавирна музика, критически статии и издателска дейност
Пьотър Илич Чайковски и трите му балета: „Лебедово езеро”, „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”
Морис Равел – „Болеро” и други композиции

Изложбата можете да посетите от 9 февруари във фоайето на Централната сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” на бул. „Сливница” 34. Очакваме вашите отзиви!

Споделете