Любимият пакостник Пинокио отново е на екрана, неговото пътешествие от последното издание на Берлинале до европейската публика продължава. Гароне е един от най-интересните съвременни италиански режисьори, които имат усет към разказване на истории по действителен случай, но след „История за историите“ (2015), той отново навлиза в дебрите на приказното със своята екранизация на „Пинокио“ (2019) от флорентинеца Карло Лоренцини, взел псевдонима Колоди. На 26 юни в 16.45 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека – Варна, малки и големи ще се потопят в невероятните авантюри на дървената кукла, опознавайки процеса на работа на Матео Гароне по филма. Модератор на срещата е Елица Матеева-критик и режисьор.
Матео Гароне режисира Роберто Бенини, който играе таткото на Пинокио. Самият Бенини през 2002 г. снима „Пинокио“, където играе дървеното човече. Според някои критици въпреки изящната визуалност на новия „Пинокио“ филмът не е постигнал някои аспекти на литературната основа: „Филмът обаче се препъва в първата линия – възпитателната. Сатирична и понякога жестока, историята, измислена от Колоди, има неоспорима педагогическа стойност. Превратностите и бягствата на Пинокио са опити на всяко момче да намери пътя към зрелостта. Гароне прескача многобройни пасажи от романа и отслабва този процес, трудно се схваща неговата сложност. Въпреки уважението към оригинала сценарият жертва потока на времето.“ (Соня Александрова за FilmSociety).

„Пинокио“ е повече филм за възрастни, защото превратностите на живота показаха, че децата все по-малко слушат големите, а и не се радват на детството си, така, както се случва при Пинокио, който съзрява чрез грешките и неволите си. Добре е всяко дете, да бъде окриляно от една Фея, която да бди над ожулените му крака. Не пропускайте тази среща с Охлювката, с мъдрия Щурец, зайците-погребални агенти, Карабас Барабас и един голям рибок, в чийто търбух може да си направиш водно парти! „Пинокио“ получава адмирации и заради чудните актьорски изпълнения на: Роберто Бенини, Масимо Чекерини, Роко Папалео, Федерико Иелапи, Алида Балдари Калабрия и Марин Вакт.

Споделете