Омара Портуондо – живата легенда на кубинската музика… или просто Омара

„Трогват ме проявите на внимание на почитателите ми. Но не зная как по друг начин да им отговоря, освен като продължавам да пея още и винаги.”
Омара Портуондо е родена на 29 октомври 1930 г. в Хавана. На 15 танцува в известния Тропикана клуб, но нейната страст и сила се оказва пеенето: „Отрано разбрах, че съм родена да пея. Днес музиката за мен е най-доброто средство да установявам истински и искрен контакт с хората, които ме ценят. Извън песента ми е доста трудно да се държа непринудено”. Официалният й дебют е с движението filin.
Група млади музиканти около пианиста Франк Емилио Флин и композиторите Хосе Антонио Мендес, Сесар Портильо де ла Лус създават модерната сантиментална песен, базирана върху американския джаз и класическата европейска култура. Следва ролята й в легендарния квартет “Cuarteto d’Aida” под ръководството на пианистката Айда Диестро. Групата е участвала в подгряването на звезди като Бени Море, Едит Пиаф и Нат Кинг Кол. След избухването на революцията много музиканти напускат Куба. Сестра й също, но Омара избира да остане в страната си. Следва соловата й кариера и многобройни пътувания в чужбина със слепия китарист Мартин Рохас. Разкривайки за света огнения темперамент и красотата на кубинската музика, тя се явява като посланик на един народ, откъснат от света.
Първият й солов албум “Magia Negra”, излиза през 1959 г. В него смело е съчетана кубинската музика и американския джаз. Албумите, които й носят първото международно признание са „Palabras” (1995) и Desafios (1997 в дует с пианиста Чучо Валдес). Световноизвестна я прави участието й в проекта Buena Vista Social Club. През 1997 г. американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър решава да издаде диск с автентична кубинска музика. В него участват икони от дореволюционна Куба като Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес. Така от забрава излизат талантливи музиканти и се възвръща интереса към удивителната музика, която те създават. Дискът е записан само за 6 дни и съдържа 14 песни. Омара Портуондо е единствената жена, която участва в този проект. Тя случайно се оказва по това време в студиото, където се осъществяват записите и е поканена да изпълни песента „Veinte Años” в дует с Компай Сегундо. Проектът постига неочаквано голям успех, а дискът печели Грами.
През 1999 г. известният режисьор Вим Вендерс създава документален филм за този музикален феномен. Това е „прост разказ, вдъхновен от тъжния романтичен декор на порутената Хавана и от прекрасната й музика”. В този филм Омара Портуондо споделя, че в знойните следобедни часове, родителите й обичали да си почиват, пеейки в дует. По този начин те пренесли любовта към музиката в сърцето й.


Певицата издава над 30 албума със солови изпълнения и съвместни проекти с други музиканти. През 2000 г. Омара Портуондо получава Грами за соловия си албум. Тя е първата жена – международен посланик на Червения кръст.
Живата легенда на кубинската музика е чаровна и темпераментна. В страната й просто я наричат Омара. „… Аз не се чувствам различна от повечето кубинци, които са хора скромни, прями и непретенциозни.” Успехът й се дължи на това, че тя е самата себе си до най-малкия нюанс във вокалното си изпълнение и същевременно с това е символичен образ, в който всеки може да разпознае себе си. През 70-те години един критик я определя като „автентичен звуков образ на кубинската жена”. Подобно на Били Холидей, Едит Пиаф и Амалия Родригес, Омара Портуондо открива универсален език за своята публика. За присъствието й на сцената тя казва: „…Единението е най-дълбоко, когато хората виждат в мен отражението на техния собствен живот, на собствените си чувства.”
От всички изтъкнати участници в „Буена Виста Сошъл Клъб” Омара Портуондо се радва на най-голяма безрезервна обич и подкрепа от страна на своите сънародници. За нея Ник Голд, продуцентът на „Буена виста”, казва: „Тя пее с такава увереност, точност и чувствителност, сякаш всяка песен е написана за нея.” Това важи и за изпълнението й на аранжименти на известни стандарти като „Flor de amor” или „Junto a un Canaveral”, в които тя умее да предаде нещо толкова съкровено и лично.


Песента „Bolero a la Vida”, коята Омара Портуондо изпълнява с Габи Морено е сред номираните в Латино Грами тази година. Певицата споделя, че целия й живот е като мелодия на болеро. Може да чуете „Bolero a la Vida” тук!
В едно интервю певицата споделя: „… Надявам се тази объркана епоха един ден да свърши, да се изчерпи като циклон или епидемия. Песните, които изпълнявам, идват от миналото, но те носят в себе си обещанието за по-добър свят, където хората ще съумеят най-накрая отново да открият силата на любовта.”

Етикети:

Публикувано на: 29 октомври, 2021 от Отдел "Изкуство" Рубрика: Музика