„5 и 1|2 скандинавски визии за култура” е интердисциплинарен творчески проект на Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”, който се различава от характеристиките на фестивалното начало. Проектът е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи. На 28 март от 10.00 в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, вярната публика на лекториите с автор и водещ Елица Матеева ще има възможност да се подготви за предстоящите пет вечери в Художествена галерия Contemporary space (31 март – 4 април). Те ще са посветени на съвременното кино, литература и музика от Скандинавието. Първото предложение на 28 март е филма „Мари Кройер” (Дания, Швеция). Преди прожекцията ще се проведе кратко въведение в историята на датската кинематография.
Главният персонаж на филма е Мари Кройер, съпруга на известния датски художник Педер Северин Кройер. В апогея на техния брак, психичното му здраве се влошава, а на мястото на мечтата им да споделят общо битие на артисти се настаняват разочарованието и тъгата. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима. За да възвърне спокойствие и сила, заминава с дъщеря си на почивка, където се влюбва в шведския композитор Хуго Алфвен. Мари смело напуска съпруга си, за да се посвети на новата си любов, неподозираща за разтърсващите избори, които й предстоят. „Биографичният филм „Мари Кройер” се отличава с някаква хладина и овладяност на чувствата, контрастиращи същевременно със страстите, за които разказва, и умело ги подчертава, сякаш погледнати през далекогледа на безпристрастен наблюдател. Фабулата напомня по любопитен начин на съдбата на Ана Каренина, с някои дребни разлики в детайлите (скучният съпруг е заменен с луд), като изключим обстоятелството, че не е художествена измислица, защото е по действителен случай. И ето че при разлика 20 години в епохата и географско преместване на Запад, към Дания, историята придобива по-сдържан тон и неочаквана развръзка”(Екатерина Лимончева из „Силните жени на Северното сияние”- Портал за култура, изкуство и общество – 16.12.2014)
Режисьор на „Мари Кройер” е датският кинематографист Биле Аугуст, чиито филми „Пеле Завоевателят”, „ Къщата на духовете”, „Клетниците” , „Нощен влак за Лисабон” се радват на почитатели и в България.
Фестивали и награди за „Мари Кройер” – „Бодил”(датската асоциация на филмовите критици) – най-добър актьор в поддържаща роля.
„5 и 1|2 скандинавски визии за култура” се осъществява със съдействието на Фонд „Култура”-Община Варна.

Споделете