Плъстенето е техника на изработка на различни изделия от непредена вълна: бижута, дрехи, обувки, шапки и шалове, чанти, играчки, килими, картини и др. Народите на Азия са правили от филц дори цели къщи – юрти, подходящи за всеки сезон от годината.
Човечеството използва сплъстяването на вълна от над 8000 години. Естествената вълна има уникални свойства и може да се обработва механично – със специални игли, или мокро – с вода и сапун. Понякога е много удачно да се използва комбинирана техника, като се прилагат и мокро, и сухо сплъстяване.
За сухото плъстене са необходими: гъба, специални игли за сплъстяване и различни цветове вълна. Могат да се използват и различни естествени влакна като бамбук, соя, лен, коприна, дори и водорасли.

Удоволствието е невероятно, когато от снопчетата вълна възниква истинско произведение на изкуството!
В проведената работилничка на 26 февруари използвахме тази техника, за да изработим мартенички. Участваха деца от ОУ „Захари Стоянов”, а ръководител на ателието бе Ирена Кръчмарова.
От галерията, която ви предлагаме можете да усетите магията на творческия процес и радостта от усещането, че от ръцете ни се раждат красиви уникални мартенички.

Споделете