Акцент в работата на киноклуба в отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” през март е срещата с филмовото заглавие „Victoria” (2015). Victoria  е най-добрият германски филм за 2015 г. според Deutscher Filmpreis – наградите за немскоговорящо кино. Филмът спечели  отличия в категориите: най-добър филм и най-добър режисьор, а също – камера, музика, актьор, актриса.

На 19 март от 10.00 ч. при вход свободен, публиката ще се запознае в лекторски модул с процеса на заснимане на филма. Автор и модератор на събитието е театралният критик и режисьор: Елица Матеева

„Victoria“2015 се представя със следната реклама в Германия: One city. One night. One take. –  Един град. Една вечер. Един кадър. Целият филм е заснет от начало до край – без камерата да спира работа, а това е трудно, сложно, почти невъзможно. Изисква виртуозен режисьор-хореограф, сръчен оператор, актьори с железни нерви и отлична памет. Сниман от веднъж на 22 места в продължението на 140 минути, “Виктория” е зашеметяващ романтичен трилър, в който впечатляващата игра на Лайа Коста и Фредерик Лау въвличат зрителя в два ненормални и спиращи дъха часа от живота на напълно непознати герои в центъра на Берлин. Пред клуб Виктория (Лайа Коста) се натъква на група забавни младежи, които я подканват да се присъедини към тях с идеята да й покажат истинската страна на Берлин. Макар и притисната от малкото оставащо време за сън преди да отвори кафето, в което работи, но въпреки това търсеща приключения, Виктория охотно откликва на молбите на Зоне (Фредерик Лау), най-настоятелният от групата. Постепенно в безгрижния полъх на нощен Берлин започва да се усеща тежкият въздух на подземния престъпен свят, а Виктория несъзнателно попада в центъра на неуредени сметки. Филмът е носител на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015 за постижение в операторско майсторство (Стурла Бранд Грьовлен). В лекторския модул ще се представи и БЕРЛИНАЛЕ.

Споделете