Една нова възможност да четем, да споделяме, да опознаваме себе си и да общуваме заедно, вдъхновени от литературата.
И тук Даниел Пенак в книгата си “Като роман” предизвикателно възкликва: “Четенето – акт на общуване? Още една хубава шега…! Та ние не говорим за прочетеното! Най-често ревниво пазим в тайна удоволствието от книгата, която четем… Това мълчание е гаранция за близостта ни с книгата. Прочели сме я, но още сме в нея. Тя е убежище за нашето “не”. Тя ни пази от огромния външен свят… Прочели сме и мълчим. Мълчим, защото сме прочели. Само това липсваше – някой да ни причаква на завоя след прочитането, за да ни попита: “Еее? Хубава ли е? Разбра ли я? Хайде, давай отчет!”
Все пак, ще опитаме. Няма да даваме отчет, а с тесен кръг съмишленици заедно ще откриваме как любимата книга ни отваря очите за собствения ни душевен свят. Как, по думите на Петър Пламенов, “прочетеното създава светове, в които да се приютяваме и да бъдем себе си – едно огледало за всичко, което сме и не сме…”
Ще бъдем изследователи, защото “да четеш, означава да декодираш вселена (Фредерик Бегбеде)”.
Ще освободим и подкрепим твореца в себе си, за когото “четенето е творчество и преди всичко – акт, в който участниците пресъздават и потвърждават своята идентичност” (Норман Холанд).
Дотук с цитатите.
Очакваме часа на преживяването.
Вдъхновител на инициативата е Роси Бърдарска, автор и водещ на творчески събития, в партньорство с Радостина Николова и Мартина Кожухарова, психолог-консултанти от Училище за търсачи.
Тема на първата среща: “Малкият принц или Дългият път към приятелството”.
Носете си личния екземпляр на “Малкият принц” (ако имате такъв). И още – искрици любопитство, спонтанност, творчески заряд.
До среща!

Споделете