На 3 юни 2017 г. кинолюбителите ще видят отличената творба на режисьора Оливие Асаяс от Кан 2016 в отдел „Изкуство“, Регионална библиотека-Варна от 10.00 ч. В главната роля в „Личен купувач“ е Кристен Стюарт – звездата от „Здрач“, „Облаците на Силс Мария“, „Лагер X-Ray“, „Café society“. Актрисата е едно от лицата на модните марки Chanel и Balenciaga. Тя е първата американска актриса носител на френската награда „Сезар“ за изпълнението си в „Облаците на Силс Мария“. Участието й в проекта на режисьора Оливие Асаяс е повод той да напише сценария на „Личен купувач“ и да покани специално за главната роля Кристен. Филмът има награда от фестивала в Кан през 2016 за най-добър режисьор.
Международно признатият Оливие Асаяс се завръща с тази ефирна, мистериозна и призрачна история „Личен купувач“. Кристен Стюарт е в ролята на моден личен купувач за звездите и медиум по съвместителство. Дълбоко скърбяща след скорошната смърт на своя брат близнак, тя отива в неговия дом в Париж, решена да осъществи контакт с неговия дух.

„Каквото и да говори Оливие Асаяс, вдъхновението му от Кристен Стюарт е основната причина „Личен купувач“ да изглежда толкова жанров, дори мултижанров. Вкарването в кристалната логика на жанра предизвиква една кинематографична тактилност, работеща не толкова върху въображението, колкото върху непосредственото усещане. В този смисъл героичните усилия на Стюарт са толкова по-възнаградени, колкото повече съспенс и мистерия бродят из филма. Не само вампирите, но и призраците си общуват на нечовешки език с нейното смачкано от самоотверженост тяло.“
Модератор на поредната среща в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ е театрален режисьор и критик Елица Матеева.

Споделете