Независима, различна, бунтарка за  времето си, Коко Шанел е една от най-вдъхновяващите и харизматични жени  на всички времена.  Тя  е вечният символ на класата и стила. Легенда в света на модата, тя променя живота на милиони жени като налага панталона в дамския гардероб и им завещава малката черна рокля. Но тя влияе и на живота им със своя изключителен и различен начин на мислене за света, красотата и успеха. Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в провинциалното градче Сомюр. Родителите ѝ живеят в крайна бедност. Майка ѝ умира, когато Коко е на 12 години, а малко след това баща им ги изоставя. Децата са настанени в дом за сираци в католически метох. Именно там Коко се научава да шие. Навършвайки пълнолетие, напуска манастира и постъпва като шивачка в местен цех. Скоро след това Шанел се запознава с  богатия Етиен Балсан.  Благодарение на него Коко  вкусва от живота на богатите и навлиза в хайлафа на тогавашното време. По това време тя започва да прави шапки за  новите си богати приятелки. Така тя  разкрива находчивостта и новаторския си вкус и дамите бързо харесват нестандартните шапки, които Коко създава.

Разбирайки, че би могла да бъде независима, напуска имението на Балсан, нанася се в апартамент в Париж и започва постепенно бизнеса си. Коко е известна е с това, че никога не прави предварителни кройки на дрехите си. Работи директно върху манекена,  реже плата,  забожда  карфици,  шие на колене с игла пред модела. След Първата световна война и в навечерието на Втората,  Коко смело налага късите поли, тънките ризи, нанизите с перли, дългите цигарета и красивото сако. С избухването на Втората световна война Шанел затваря бутиците си, вярвайки, че не е време за мода.

Премества се да живее в хотел „Риц“, където прекарва цели 30 години – до смъртта си.  Коко нарича хотелът „свой дом“, без значение че притежава апартамент над магазина си на ул. „Камбон“ 31, както и вила на френската Ривиера. Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10 януари 1971 г. на 87-годишна възраст в апартамента си в хотела. Погребана е в Лозана, Швейцария, а върху надгробната ѝ плоча са изобразени пет лъвски глави. Мадмоазел никога не сключва брак. Запитана защо не се е омъжила за богатия, влиятелен и влюбен в нея херцог на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но само една Шанел!“.

Интересно от живота на Коко Шанел:

Сред най близките и приятели са: Пабло Пикасо, Игор Стравински, Салвадор Дали, Роми Шнайдер, Катрин Деньов.

След себе си оставя:  Търговска марка, продаваща 30 000 тоалета годишно, най-евтиният от които струва 1000 евро; Фирма, която произвежда не само дрехи, но и аксесоари, парфюми, средства за разкрасяване.

Осъществява истинска революция в модата с: Малката черна рокля, изчистена от излишни детайли, сексапилна, безупречна. Роклята се появява  през 1926 г.  и от тогава до днес не е престанала да бъде базисна дреха в гардероба на най-елегантните жени.; Ярко червеното червило – То продължава да провокира и покорява, но малко хора знаят, че преди Шанел нито една жена не е била достатъчно смела, за да го слага всеки ден.; Шанел  N 5 – „Искам да създам парфюм, който да отразява моята индивидуалност, да бъде и абстрактен, и уникален”. И през 21 век  „Шанел N 5” си остава най-продаваният аромат в света.; Панталоните, ансамблите от туид, трикотажните рокли; Удобните костюми, изработени от туид, които носят с удоволствие хиляди жени, Коко Шанел „открадва” от гардероба на английските джентълмени.

Не по-малко възхищение заслужава и фактът, че именно тя налага панталоните в модата за нежния пол, а експериментите и с такава податлива материя като трикото полагат основите на съвременното спортно облекло.; Чантата с дръжки от метални халки: За да са свободни ръцете и Коко измисля чантата, носена на рамо – нейните предпочитани модели са с верижки вместо дръжки и с множество вътрешни джобове. Винаги са с катарами, върху които се преплитат инициалите на модната къща. И още – Шанел първа си ушива чанта от  плат и чудейки се как да я затвори, първа използва дълъг метален цип.; Огромните бижута: Великата Мадмоазел, както я нарича приятелят и Жан Кокто, се осмелява да лансира и украшения от евтини камъни, от неблагородни метали, от стъкло и плат. В началото всички им се присмиват, но когато Шанел започва да се появява с безброй, стигащи до талията и огърлици, започват да я копират. Не се учудваме, че днес дори милионерките без никакво колебание съчетават семейните си перли с брошки от плат, изобразяващи любимото цвете на гениалната стилистка – камелията.

Вдъхновяващи и запомнящи се мисли на Коко Шанел:

Да изглеждаш като Шехерезада е лесно, да носиш малка черна рокля е трудно.

Преди да излезеш от вкъщи, се погледни в огледалото и махни едно нещо.

Когато има несъвместимост между стила и светогледа, стилът никога не надделява.

Красотата започва тогава, когато реши да бъдеш себе си.

Модата, както и архитектурата, е въпрос на пропорции.

Модата минава, стилът остава.

Славата е самота.

Къде да си слагате парфюм? Където искате да бъдете целувани.

Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще ви се наложи да правите това, което никога не сте правили.

Споделете