В края на октомври отново в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, киноманите ще прекарат свободното си време в лекторски модул с бутикова прожекция за ценители. На 30 октомври в разговор за връзката между драматургията за сцена и нейните кино визии от 17.00 ч., модераторът Елица Матеева ще открехне завесата към темата – какво означава добра адаптация на драматургичен текст в киноформат с конкретен пример с участието на Анет Бенинг и Бил Най в „Разривът“.
Когато уеб дизайнерът Джейми (Джош О’Конър) се завръща в бохемската крайбрежна вила на родителите си за уикенда, той не се изненадва от свадите между родителите си – редакторката на поезия Грейс и учителя по история Едуард (Анет Бенинг и Бил Най). Но когато Едуард издърпва настрана Джейми, за да му каже, че след 29 години брачен живот му e писнало и си е стегнал багажа, става ясно, че над семейните отношения е надвиснала сериозна буря. Оказва се, че нищо не може да се сравни по ярост с развода между 60-годишни съпрузи. Грейс е буреносна, язвителна и често необоснована в нападките си, очевидно преживява емоционален апокалипсис. А Едуард е кротък мъж, който просто иска да създава статии в Уикипедия на спокойствие.

Заснет с впечатляващ усет към дизайна и цветовете, филмът е емоционално проницателен портрет на брака, на неразкритите тайни.
„Разривът“
Великобритания – 2019 г., 100 мин.
Режисьор: Уилям Никълсън
В ролите: Анет Бенинг, Бил Най, Джош О’Конър
Сценарист: Уилям Никълсън

Споделете