Въпреки младостта си, Лейди Гага отдавна е станала популярна по целия свят. Тя има много таланти  –  отлична певица, актриса  и продуцент. Поради нестандартното си поведение, звездата често е наричана от феновете си  Дамата – Чудовище. Тя  знае отлично, че не отговаря на съвременните критерии за красота, но не се притеснява от това. Лейди Гага разбира , че нейното истинско призвание е да  изпълнява и да пише музика. Чрез сценичното си поведение и песните си певицата иска да предаде  важно послание на своите фенове, а именно, че техните таланти и способности са много по-важни от външния им вид. Екстравантната лейди е номинирана три пъти за Оскар. Желаната статуетка й бе присъдена през 2019 г. за композицията Shallow в мюзикъла на Брадли Купър “A Star is Born”. В същия филм тя изигра главната роля – талантливата, но неизвестна певица Ели. За въплъщение на този образ тя е призната от Асоциацията на филмовите критици за най-добра актриса на годината. Стефани Джоан Анджелин Джерманото е родена в Ню Йорк, Манхатън през пролетта на 1986 г. в американско-италианското семейство Джоузеф и Синтия Джерманота. На 6-годишна възраст Стефани вече знае да свири на пиано и пее почти всички песни на Майкъл Джексън, записвайки  ги на магнетофон. През 1997 г. Стефани постъпва в католическо девическото училище в Манхатън. През 2000 г. Лейди написа първата си песен и започва да пее в клуба Bitter End, а след това става редовна в клубовете в центъра на Ню Йорк. Изпълнителската и дейност започва с групата Mackin Pulsifer, а след това с групата SGBand. Стефани прави всичко възможно, за да се открои, появявайки се на представления с невероятни тоалети и с ефектни прически –  свири на пиано и пее с  орхидея, прикрепена в косата. През 2002 г. Стефани става  танцьорка в местен клуб и участва в шоу  бурлеска. През 2004 г. Стефани завършва девическото училище и става студентка в Училището по Изкуство към Университета в Ню Йорк. По-късно тя напуска университета, за да търси вдъхновение. През 2005 г. Лейди Гага си сътрудничи за кратко с Def Jam Records. След това певицата се изявява сама в различни клубове, където свирят различни рок групи.

 

Един ден съвсем случайно музикалният продуцент Роб Фузари , слушайки нейно изпълнение, споделя: „Вокалният ти стил е като на Фреди Меркюри, напомня ми за изпълнението му в Radio Ga-Ga“. Веднага в  съзнанието на Стефани изплува съчетанието „Lady Gaga“ . Този артистичен псевдоним е не само изключително запомнящ се и ексцентричен, но и достатъчно показателен за натюрела на певицата. Тя става известна веднага след издаването на албума „The fame” („Славата“) (2008), който постига голям търговски успех и получава одобрението на критиците. Албумът достига първо място в класациите на шест страни и на класациите на Billboard за денс албуми /електронна музика.

 

Първият сингъл от албума е „Just Dance” („Просто танцувай“), който става световен хит. С подобен успех е и следващият ѝ албум – „The Fame monster” („Славата чудовище“) -2009. Нейният трети студиен албум „Born This Way”  излиза през 2011 г. и е един от най-продаваните албуми през последните 30 години. Следва четвъртият албум  –  „Artpop” -2013 г. Поради липса на правилна рекламна стратегия и раздялата на Лейди Гага с дългогодишния и мениджър Трой Картър, албумът не е приет добре от критиката и губи позициите си в музикалните класации.През 2014 г. заедно с Тони Бенет, певицата записва джаз албума „Cheek to cheek” (Ръка за ръка). Бенет е силно изненадан от големите вокални възможности на  певицата, като казва че Лейди Гага би могла да стане и по-велика и от Елвис. Петият студиен албум „Joanne”– 2016 г. излиза по време на церемонията на Оскарите и е приет със суперлативи от музикалната критика. В последния си албум „Chromatica”– 2020 г. екстравагантната изпълнителка засяга темите за психичното здраве, облагородяващата и целителна  сила на музиката, за намирането на щастие  и хармония след преживени редица перипетии.

 

 „Chromatica” включва миксове  с Ариана Гранде и Елтън Джон. Освен като музикален изпълнител Лейди Гага участва и в много филми („Част от мен”,” Мачете убива”,  „Град на греха: Жената, за която да убиеш” и др.), като най-запомнящата и роля е тази на Али от филма „Роди се звезда”. Интерес представлява и участието на изпълнителката като рекламно лице в рекламата на „Fame” (първият парфюм на Лейди Гага), „Eau de Gaga” (унисекс парфюма си с мотото „За приключенската жена и мъжът, който я обича“),  „Shiseido” (кампания на японския бранд за козметика, Шисейдо – „Бъди себе си, това те прави красив!“). Известността и популярността на Лейди Гага в музикалния бизнес, участията и в киното и рекламата дадоха възможност на списание “Форбс” да постави  неординерната певица в списъка на стоте най-влиятелни знаменитости в света.

Споделете