Биографията на Тина Търнър е пример за ненадмината сила на духа. Анна Мей Бълок (истинското име на Тина) е родена на 26 ноември 1939 г. в Натбуш, в щата Тенеси. Обича да пее още докато е в училище, от 14-годишна често ходи с по-голямата си сестра по нощни клубове. На 16 години се запознава  с музиканта Айк Търнър и това запознанство променя изцяло живота ѝ. Анна започва да прекарва дни и нощи в студиото и убеждава Айк да ѝ позволи да запише песен. Именно Айк измисля сценично име – Тина Търнър. През 1962 г. тя и Айк се женят и  записват песни заедно. Някои от тях стават популярни, а други не. Известна като `Кралицата на рокендрола`, Тина се прославя като вокалистка на групата на Айк, след което започва успешна солова кариера. Изпълненията и са изпълнени с разкрепостеност, чувственост, мощни хрипливи вокали и необуздана енергия. През 1984 г. Тина Търнър взривява класациите с `What’s Love Got to Do With It`.

Година по-късно тя издава `The Private Dancer`, който се превръща в най-успешния албум в кариерата ѝ. Успехът ѝ в класациите продължава с песните `Better Be Good to Me`, `Private Dancer`, `We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)`, `Typical Man`, `Best`, `I Don’t Want to Fight` ,`GoldenEye`. След успехите на музикалната сцена певицата се появява и във филми. Филмът “Лудия Макс 3” излиза на екран през 1985 година. За ролята си във филма Търнър получава наградата `Изключителна актриса`.

Тина Търнър с музикалния продуцент Дон Гриърсън

Тя записва и саундтрака към филма, който  се превръща в хит, донася на изпълнителите награди, включително и Грами. През 1986 г. излиза новият албум на певицата – `Break Every Rule`. През същата години се появява и автобиографията на Търнър, `Аз, Тина`. Скоро след това тя получава своята звезда на Алеята на славата в Холивуд. През 1986 г. Трябва да се каже, че най-голямата популярност на Тина е извън САЩ. Изпълнителката попада два пъти в Книгата на рекордите на Гинес. На 16 януари 1988 г.  изнася концерт на стадиона в Рио де Жанейро, Бразилия, пред 188 000 души. Известна е и като певицата, продала най-много билети за концертите си: само през 1990 г. Участва в  121 концерта, а броят на зрителите надхвърля 4 милиона. През 1989 г. излиза албумът `Foreign Affair`, като в него е включен един от най-популярните хитове на певицата `The Best`,  кавър на песента на Бони Тайлър.

1990 г.

През 1995 г. Търнър  записва водещата песен за  филм за Джеймс Бонд – `Goldeneye`. Песента е написана за Тина от Боно от U2. Сингълът влиза в челната десетка на класациите на страните в Европа. През 1996 г. Тина тръгва на едногодишно турне, за което всички билети са продадени и то приключва през 1997 г. Турнето и донася приходи в размер на 130 млн долара. През същата година Търнър записва дует с Ерос Рамацоти. През 1999 г. в Европа излиза албумът `Двадесет и четири седем`, последван от благотворителен концерт в помощ на децата към организицията Cauldwell Children Лондон (2007). Търнър участва и в албум на джаз пианиста Хърби Хенкок, `River`: The Joni Letters, който печели  `Грами` за най-добър джаз албум за 2007 г.

С Ерик Клептън 1972 г.

През същата година  Карлос Сантана издава албума “Ultimate Santana”, в който е включена песен, изпълнявана от Тина – `The Game of Love`.  През 2021 г., след като HBO излъчва документален филм за Тина Търнър, тя заявява, че прекратява кариерата си и иска да прекара последните години от живота си на спокойствие. `Искам да бъда запомнена като кралицата на рокендрола, като жената, която показа на другите жени, че е възможно да се стремят към успех при свои собствени условия` – казва певицата.

Споделете