Александър Мутафов по време на работаРоден на 08.05.1879 г. в Шумен. Детските си години прекарва в гр. Варна, учи във варненската Мъжка гимназия. Следва живопис в Художесвена академия, Торино (1899-1902) и в Мюнхенската художествена академия (1902-1909). До 1920 г. е учител по рисуване в Дупница и София, професор (1921-1932) по практическа и конструктивна перспектива в Художествената академия, София. През Първата световна война Мутафов работи като военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, която действа в Добруджа. По-късно по негова молба е преместен във Варна към Черноморския флот. Рисува с акварел и туш произведения, които сега се намират в Националния военноисторически музей.

Ал. Мутафов. Созополското пристанищеТворческият му натюрел се оформя окончателно през 20-те и 30-те години, когато той се изявява като един от първите наши маринисти. От този период са най-известните му творби: „Море” (1922, НХГ), „Рибар”, „Песента на морето”, и др., в които разкрива непреходната красота на Черно море. Работи с масло и акварел, а с пастел изпълнява по-интимни мотиви. Оставя много скици, офорти. Прави опити и в областта на портрета.

Мутафов е един от основателите на Родно изкуство и участва в изложбите на дружество „Съвременно изкуство”.

Урежда 15 самостоятелни изложби Развълнувано море– в София, Варна, Ст. Загора, Пловдив, Прага. Участва в много международни изложби – Лондон, Виена, Берлин, Мюнхен, Париж, Прага, Белград и др. В Созопол в къщата музей „Ал. Мутафов” се съхраняват около 60 творби. Негови творби има и в НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Хасково, Сливен и др., в сбирки в България и чужбина.

Морската художествена изложба на Ал. Мутафов. (Впечатления) 1.09.1928 г.

„На 12 август т. г. в Приморската градина на Варна се откри изложбата на художника Ал. Мутафов от София, съдържаща 89 маслени, акварелни и с гваш картини и офорти предимно застъпващи морския пейзаж и други изледи от приморски гарадове и селища. Характерно за неговото творчество е спокойното море. Неговия пейзаж е пропит с дъха на тихото море, усамотения морски бряг. Бурята на морето, страшното движение на морската стихия, очарованието от наближаващата хала липсва в картините на изложбата. Водата в картините му е светла, с по-малко пяна.

Ценни работи са: „Есенно утро”, „Есенен ден”, а няколкото офорта са много изящни.”

Ал. Мутафов. Из созополските лозя Ал. Мутафов. На созополския плаж

В Дигитална библиотека може да се срещнете с творчеството на артиста

Споделете