Регионална библиотека „П. Славейков” – Варна отбеляза 140 – тата годишнина от рождението на композитора Добри Христов. За живота и творчеството на именития ни съгражданин си припомнихме по време на съботното матине, организирано съвместно с фондация „Добри Христов” и проведено в отдел „Изкуство” на 12 декември. Беше показан филма “Добри Христов – 125 години от рождението” (2000 г.) на РТВЦ – Варна, сценарий – Бистра Варнева, режисьор – Роза Куртева, оператор – Димитър Дермански (и екип), редактор – Валентин Кубратов. Присъстваха проф. Милко Коларов и д-р Любомир Кутин от фондация „Добри Христов”, представители на Дирекция „Култура и духовно развитие” – община Варна, приятели на библиотеката. Интересни факти за живота на маестрото бяха разказани от проф. Милко Коларов. Впечатляващи бяха архивните кадри с Добри Христов, включени във филма. Гостите разгледаха импровизираната изложба на библиотечни документи, притежание на отдел „Изкуство” – книги, статии и нотни издания на композитора.


На 14 декември, денят в който преди 140 г. във Варна е роден Добри Христов, във фоайето на РБ „П. Славейков” – Варна беше открита изложбата „Музикалната вселена Добри Христов”. Тя е резултат от труда на екип от библиотечни специалисти и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Варна. Включените материали тематично са представени в 11 пана, представящи основни моменти от живота и творчеството на композитора, негови книги, нотни текстове, теоретични трудове, портрети, рисувани от известни български художници. Всяко пано е с отделна тема и пояснителен текст към нея – „Някога във Варна”, Пражки години”, „Завръщане у дома”, „Църковно-музикална дейност”, „Солови песни и изпълнители”, „Хорово творчество”, „Песни по текстове на български поети”, „Добри Христов и Народните музикални тържества”, „Рой пеещи звездици”, „Теоретични възгледи на Добри Христов”. Силно въздействащо беше изпълнението на „Благослови” и „Ръченица” на хор „Морски звуци” с диригент Росица Щерева. Поздравлиния получихме от Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие” – община Варна и от Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна чрез поздравителен адрес.
Варненци могат да видят изложбата до 20 януари, след което тя ще поеме към други градове, където почитателите на музиката ще се срещнат с творчеството на именития ни съгражданин.

Споделете