Четенето на романи и гледането на филми са две от най-разпространените любими занимания на хората. Някои от героите в литературата са толкова живописно представени, че оживяват в съзнанието на четящите. За още по-силен ефект на помощ идва киното. Привлечени от силата на литературата, режисьори създават филми по романи. Много често киноадаптациите трайно се вписват в историята на киното като печелят множество награди. Запомнящи се образи изтласкват актьорите до върховете на тяхната слава. Оскари за главна роля в такива филми са получили: Вивиан Лий за “Отнесени от вихъра” през 1940 г. и за “Трамвай желание” през 1952 г., Грегъри Пек – за “Да убиеш присмехулник” през 1962 г., София Лорен – за “Чочарка” през 1962 г., Елизабет Тейлър – за “Кой се страхува от Виржиния Улф” през 1967 г., Марлон Брандо – за “Кръстникът” през 1972 г., Джак Никълсън и Луис Флечър – за “Полет над кукувиче гнездо” през 1975 г., Мерил Стрийп – за “Изборът на Софи” през 1983 г., Джесика Тенди – за “Да возиш мис Дейзи” през 1990 г., Антъни Хопкинс и Джоди Фостър – за “Мълчанието на агнетата” през 1991 г., Ал Пачино – за “Усещане за жена” през 1992 г., Том Ханкс – за “Форест Гъмп” през 1994 г., Никол Кидман – за “Часовете” през 2003 г., Кейт Унслет – за “Четецът” през 2009 г., Джулиан Мур – за “Все още Алис” през 2015 г.

Изкушени от любовта си към книгите и филмите, ние в Отдел Изкуство Ви предлагаме месец за среща на кино и литература. От 22 ноември до 22 декември можете да заемете в комплект роман и филм, заснет по него. Заглавията, които привлякоха нашето внимание са от различни жанрове, така че да удовлетворят вашите интереси. Надяваме се, че ще ви харесат. Между тях са: „Крадецът на праскови”, „Осъдени души”, „Тютюн”, „Вчера”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Ана Каренина”, „Цветният воал”, „Питай прахта”, „Странният случай с Бенджамин Бътън”, „Къщата на духовете”, „Шифърът на Леонардо”, „Разум и чувства”, „Зимна приказка в Ню Йорк”, „Панаир на суетата” и много други. Литературата и киното използват различни изразни средства, така че едно и също произведение може да остави различни чувства у нас. На вас оставяме да решите, кое повече ви харесва. Сигурни сме в едно: ще получите истинска наслада. Пожелаваме Ви приятно “четене” на филми и “гледане” на романи!
На специално подготвено място в отдел Изкуство може да споделите с нас и читателите на библиотеката Ваши любими книги и филми.

Споделете