Силви Вартан "Дума по дума"Силви Вартан
“Дума по дума”
Силви Вартан несъмнено е звезда. Едва на седемнайсет тя издава първата си песен в Париж и до днес остава обичана и уважавана изпълнителка. Родена е в България, но напуска родината само на седем години. Затрогващо е чувството, което пази към родното си място и през целия си живот не забравя от къде е тръгнала. Песента „Облаче ле бяло” е разплаквала хиляди българи, живеещи зад граница и се е превърнала в емблематична за българските емигранти.
Изданието на “Колибри” е автобиографичен разказ на Силви Вартан, отварящо завесата на нейната нежна душевност и искрена откровеност. То започва с обръщение на авторката към българските читатели: „Мили спомени от моето българско детство, които завинаги останаха в сърцето ми и които, надявам се, ще намерят сърдечен отклик и у вас, скъпи приятели.”

Анн Кенинс
“Ван Гог. Избрани рисунки”
“Густав Климт. Избрани рисунки”
“Рембранд. Рисунки и офорти”

Три книги на Издателска къща “ICON” с автор Анн Кенинс, представящи рисунки на трима известни художници – Ван Гог, Густав Климт и Рембранд. За тези творци е писано много, издавани са много книги и албуми с репродукции. Подбраните рисунки в настоящите издания са или малко известни, или скици, които художниците са подготвяли за големите си платна. Това ги прави интересни за почитателите на изобразителното изкуство и допълва представата им за творчеството на тези автори не само като живописци, а и като виртуози на линията и контура.

"Изкуството да рисуваш в цвят"“Изкуството да рисуваш в цвят”
След “Изкуството да рисуваш” издателство “Книгомания” ни предлага помагало за рисуване в цвят. Застъпени са основните познания, необходими за начинаещи и напреднали в света на рисуването. Книгата включва упражнения за основните техники на рисуване с акварелни и цветни моливи, пастели и маркери. Авторите на книгата споделят идеите си за реалистично изобразяване на растения, животни, хора, пейзажи и натюрморти. Последната глава ни пренася в света на манга и по-специално на рисуването й с маркери. Сборникът съдържа повече от 1000 рисунки и е създаден на базата на високо ценените книги за рисуване на Уолтър Фостър.

Румяна Лечева "Истинската история на Христина Морфова"Румяна Лечева
“Истинската история на Христина Морфова”
Почти 80 години след трагичната смърт на българската оперна певица Христина Морфова нейната личност продължава да буди интерес у почитателите на певческото изкуство. Не случайно наречената „български славей” изпълнителка е провокирала автора Румяна Лечева да направи проучване на живота й, събирайки информация както от досега написаното за нея, така и от неизследвани архиви. Резултат на този труд е книгата “Истинската история на Христина Морфова”. Тя е своеобразна епитафия, отдаваща дължимото на великата оперна изпълнителка.

Споделете