На 25 ноември в отдел „Изкуство“, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна в обичайния час (10.00), киноценителите ще имат възможност да се запознаят с творческите биографии на Робърт Редфорд и Джейн Фонда и да видят техния последен филм „Нашите души през нощта“.
“Our Souls at Night” (2017) – сценарист: Кент Харуф, Скот Нющадлер, режисьор Ритеш Батра, с участието на Джуди Гриър, our soulsРобърт Редфорд, Джейн Фонда, Матиас Шонартс, Брус Дърн. Филмът е адаптация по едноименния роман на Кент Харуф от 2015 г. В него се разказва историята на Ади Мур (Джейн Фонда), вдовица от едно малко градче в Колорадо и нейният дългогодишен съсед и също вдовец Луис Уотърс (Робърт Редфорд). Двамата не се познават добре до деня, в който Ади се изправя пред вратата на Луис и му предлага да спят заедно, не секс, а просто да си говорят… Така се поставя началото на една топла, човешка връзка между двама възрастни, които имат много за споделяне. Редфорд и Фонда, пресъздават образите на стари и самотни възрастни хора, които искат да върнат завладелите ги някога романтични чувства. „Робърт се целува все така прекрасно, както когато бяхме на 20 години. Не мога да отрека, че някои породени от него фантазии тогава ме бяха завладели“, призна си 79-годишната Фонда.

Холивудските легенди се срещат за пръв път на снимачната площадка през 1965 година във филма „Кет Балу“ (Cat Ballou). „Нашите души през нощта“ е техният четвърти съвместен филм. Най-известният от тях остава „Боси в парка“ (Barefoot in the Park, 1967), където те играят млада семейна двойка. „Преди да умра, исках да играя в последния си филм именно с Джейн“, споделя от своя страна 81-годишният Редфорд. Наскоро той обяви, че спира актьорската кариера и ще работи само като кинорежисьор. В това си качество той работи още от 1980 година. Освен това Редфорд отделя много време на младите таланти. Фонда спря да се снима през 1990 година, но последните години отново се завърна в киното – в редица телевизионни проекти за Netflix („Нетфликс“), както и в последния филм „Младост“ на италианеца Паоло Сорентино.
Прекрасният актьорски дует бе отличен със “Златен лъв” на Венецианския филмов фестивал за цялостен принос в световното кино, където се състоя премиерата на „Нашите души през нощта“.

Споделете