На 18 май в 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ почитателите на киното ще имат възможност да видят един от миналогодишните претенденти за Златна мечка от Берлинале, втората пълнометражна творба на Лаура Биспури „Дъще моя“ с участието на талантливите актриси Валерия Голино и Алба Рорвахер.
Лаура Биспури е родена през 1977 г. в Рим, Италия. Учи актьорско майсторство в Римския университет Сапиенца. През 2010 г. филмът Биспури „Курсът на времето“ бе отличен с италианската национална филмова награда „Давид ди Донатело“ за най-добър късометражен филм. В друг късометражен филм, “Biondina” (2010), Лора получава наградата на италианския национален синдикат на филмовите журналисти “Сребърна панделка” като “Най-добър нов талант” . През 2015 г. Лаура Биспури дебютира с пълнометражния филм “Клетвената Богородица” с Алба Рорхваер в главната роля. Филмът е избран да участва в конкурса на 65-ия Берлински международен филмов фестивал и участва в редица други международни филмови форуми, като печели няколко награди там.

„Дъще моя“ на Лаура Биспури изследва необичаен триъгълник – десетгодишната Витория (Сара Касу), нейната осиновителка Тина (Валерия Голино) и биологичната й майка, Анжелика (Алба Рорхваер) – жена с лоша репутация сред местните. Между Тина и Анжелика има договореност: Анжелика не общува с дъщеря си, а Тина й помага, за да преживява. Витория вече е достатъчно голяма, за да забележи приликите и да разбере коя е нейната майка. Въпреки съпротивата на Тина, Анжелика и Витория прекарват все повече и повече време заедно. Слънчева Сардиния, където Тина и съпругът й работят в рибната фабрика, служат като изразителен фон на отношенията между жените. Анжелика плаши и в същото време привлича Витория, която не е приета от съучениците си. Тина отчаяно се опитва да задържи любимата си дъщеря и Анжелика вижда в детето шанс да започне нов живот. Биспури улавя енергията на жените, драматично представя тяхната безусловна любов една към друга. Камерата на босненеца Владан Радович и музиката на Нандо ди Козимо обогатяват атмосферата на филма с повишена доза страсти. „Дъще моя“ е една съвременна интерпретация на темата от „Кавказкият тебеширен кръг“, където идеята за майчинството гравитира около жертвата и любовта в името на новия живот.
Модератор на срещата е Елица Матеева – театрален и филмов критик.

Споделете